1. Welcome to Jeeps.net!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Jeep discussion topics
    • Transfer over your build thread from a different forum to this one
    • Communicate privately with other Jeep owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

2001 Jeep Cherokee 4.0 Cranks but does not start

Discussion in 'Cherokee' started by 2001OHIOXJ, Oct 19, 2020.

  1. Oct 19, 2020 at 9:12 AM
    #1
    2001OHIOXJ

    2001OHIOXJ [OP] New Member

    Joined:
    Oct 19, 2020
    Member:
    #5144
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rebel
    Vehicle:
    2001 XJ 2 Door
    Rubicon Express short arm lift , 33' tires
    When I parked the XJ it ran great, it sat for 3 months before I went back out to start it to use it later. I Had to jump start it and it had a "no bus" code on the cluster, but would start with the accelerator down but would die when foot was off. I ended up replacing the battery, the crank positioning sensor and the cam positioning sensor also. Still does not start. I tried using starting fluid to see if it was a fuel issue it did not work. Because of this I do not think I'm getting fire. Checked the plugin to the coil rail and I'm only getting a reading from one wire. Has anyone had this happen, any ideas?
     
  2. Oct 19, 2020 at 10:47 AM
    #2
    Prerunner1982

    Prerunner1982 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 4, 2017
    Member:
    #1745
    Messages:
    1,353
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Vehicle:
    93 XJ 2 door
    First let me say welcome.
    Second. You said you were able to start and run it with your foot on the gas, is that still true?
    If so, then you have spark and to me it sounds more like your IAC (Idle Air Control) valve. It is located in the throttle body and can be removed and carefully cleaned or replaced if needed.
     
    aggrex and 2001OHIOXJ [OP] like this.
  3. Oct 19, 2020 at 10:51 AM
    #3
    2001OHIOXJ

    2001OHIOXJ [OP] New Member

    Joined:
    Oct 19, 2020
    Member:
    #5144
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rebel
    Vehicle:
    2001 XJ 2 Door
    Rubicon Express short arm lift , 33' tires
    Thank You!
    Unfortunately it will not start with the accelerator down or with any starting fluid.
     
    Prerunner1982 likes this.
  4. Oct 19, 2020 at 11:48 AM
    #4
    Prerunner1982

    Prerunner1982 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 4, 2017
    Member:
    #1745
    Messages:
    1,353
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jon
    Vehicle:
    93 XJ 2 door
    You could pull the rail and spark plugs, make 6 ground wires with alligator clips to ground each plug, and then crank it to see if you are getting spark. See if only some work or none work.
    I am not all that familiar with the coil rail set up, though I had a '00 XJ for a couple of years it never had ignition problems.
     
    2001OHIOXJ [OP] likes this.
  5. Oct 22, 2020 at 5:13 AM
    #5
    Awrench

    Awrench Well-Known Member

    Joined:
    May 12, 2018
    Member:
    #2303
    Messages:
    904
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    3 jeeps
    the 'no bus' is your first issue.
    One of the sensors on the 5v circuit is bad and taking down circuit.
    Try one by one unplugging sensors - TPS, MAP, CMP, and CKP - after each removed see if that corrected the no bus message.

    Is your AIRBAG light on - IIRC a clockspring MAY affect these circuits.
    Any speedo issues to mention?
     
    2001OHIOXJ [OP] likes this.
To Top