1. Welcome to Jeeps.net!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Jeep discussion topics
    • Transfer over your build thread from a different forum to this one
    • Communicate privately with other Jeep owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

2003 Jeep Rubicon no speedometer, check engine code p1692

Discussion in 'Wrangler TJ (1996-2006)' started by Raptor59, May 8, 2019.

  1. May 8, 2019 at 9:00 AM
    #1
    Raptor59

    Raptor59 [OP] Member

    Joined:
    May 8, 2019
    Member:
    #3167
    Messages:
    11
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2004 jeep rubicon
    My jeep sat in garage the winter and drained the battery. I jumped it off than discovered a check engine code p1692 witch is failure to communicate with instrument cluster, and speedometer does not work. Everything else works just as before the jump off. The odometer works and the cruise works. I have replaced the instrument cluster and ECM still have same problem. Took it to my local shop and he hooked it to his scanner and we drove around and he could read the speed on the scanner. I have checked every fuse in both fuse box and the 3 wires going to the speed sensor for continuity all checked good. I have seen this problem posted on forums but no one has had a solution. The ECM I purchased was remanufactured and programed to my jeep. Is it possible I got a defective one that still gives me the same problem and code p1692. Thanks for any help.
     
  2. May 8, 2019 at 9:44 AM
    #2
    Awrench

    Awrench Well-Known Member

    Joined:
    May 12, 2018
    Member:
    #2303
    Messages:
    362
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    3 jeeps
    Will your scanner read other modules I suspect there are 'U' series and likely 'B' series codes...
    Not often accessible with non professional scanners.

    Did you repair change modify add ANYTHING on jeep?
    gears. tires? dem puters be smart.
     
    Raptor59 [OP], TJ_abuser and JKBob 25 like this.
  3. May 8, 2019 at 9:47 AM
    #3
    Awrench

    Awrench Well-Known Member

    Joined:
    May 12, 2018
    Member:
    #2303
    Messages:
    362
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    3 jeeps
    Oops I always forget - I'm a gear head first =

    WELCOME to the forum -hope we can help - mainly have fun great gang here :jeepwave:

    Hopefully you have original PCM still.
     
    Raptor59 [OP], TJ_abuser and JKBob 25 like this.
  4. May 8, 2019 at 10:21 AM
    #4
    Raptor59

    Raptor59 [OP] Member

    Joined:
    May 8, 2019
    Member:
    #3167
    Messages:
    11
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2004 jeep rubicon
    I have returned the remanufactured ECM and installed the original as well as the original instrument cluster. I have made no changes at all to the jeep just jumped it off. When I jumped it off the first time I tried the connection was bad and it made the solenoid switch click loudly and gauges sweep violently back and forth I think this caused my problem. The scanner the shop used was a Snap On scanner I don't know if it can get those codes but the only one was p1692 and he said it was a hard code meaning that he can't clear it. Thanks for the welcome!
     
  5. May 8, 2019 at 10:32 AM
    #5
    Awrench

    Awrench Well-Known Member

    Joined:
    May 12, 2018
    Member:
    #2303
    Messages:
    362
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    3 jeeps
    Good scanner-
    Sorry I gotta ask about scanner, professional ones are expensive.

    I will attach a trouble tree likely you will need to program modules IPM - Welcome to the world of computers.
    Wish I could offer a work around, :(

    Can I help with anything else?

    p1692.jpg
     
    Raptor59 [OP] likes this.
  6. May 8, 2019 at 10:50 AM
    #6
    Raptor59

    Raptor59 [OP] Member

    Joined:
    May 8, 2019
    Member:
    #3167
    Messages:
    11
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2004 jeep rubicon
    I have seen this problem on two different forums with no solutions. Thanks for the info.
     
  7. May 9, 2019 at 6:18 PM
    #7
    tigman250

    tigman250 Member

    Joined:
    May 9, 2019
    Member:
    #3175
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2004 Rubicon
    I am having the same issue, mine started after having the battery disconnected for a week while doing a repair
     
    Raptor59 [OP] likes this.
  8. May 9, 2019 at 6:32 PM
    #8
    JKBob 25

    JKBob 25 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 22, 2017
    Member:
    #1197
    Messages:
    3,148
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bob
    Jersey Shore, NJ
    Vehicle:
    2016 JK Wrangler Sport
    2" Superlift kit. 315/ 70/17.
    Two new members on one thread. Welcome guys @Raptor59 @tigman250 . And with the same issue. Hope your issues can be solved. As usual awrench has been a huge help.
     
    Raptor59 [OP] likes this.
  9. May 9, 2019 at 6:35 PM
    #9
    tigman250

    tigman250 Member

    Joined:
    May 9, 2019
    Member:
    #3175
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2004 Rubicon
    @Raptor59 I see your Wrangler is a Rubicon as well, I am wondering if you have used a superchips to program your Jeep? This CEL popped up on my Rubicon a month or so after I installed a superchip tune, this didn’t hit me until I just noticed someone else with the same CEL code listed a SC in their mod list.
     
    Raptor59 [OP] likes this.
  10. May 10, 2019 at 5:51 AM
    #10
    TJ_abuser

    TJ_abuser Well-Known Member

    Joined:
    Sep 18, 2018
    Member:
    #2590
    Messages:
    826
    First Name:
    Todd
    Vehicle:
    2005 jeep unlimited
    2 inch lift, bumper and winch 33" mud claw
    Well that is a frightening post. Note to self buy a back up battery now.
     
    Raptor59 [OP] likes this.
  11. May 10, 2019 at 10:43 AM
    #11
    Raptor59

    Raptor59 [OP] Member

    Joined:
    May 8, 2019
    Member:
    #3167
    Messages:
    11
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2004 jeep rubicon
    Yes I have a Super Chip programmer but have reset to stock. If anyone finds a fix please post it, if I do I will thanks for the help.
     
    JKBob 25 likes this.
  12. May 10, 2019 at 11:33 AM
    #12
    Awrench

    Awrench Well-Known Member

    Joined:
    May 12, 2018
    Member:
    #2303
    Messages:
    362
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    3 jeeps
    all you need to do is reprogram the modules/PCM.
     
    JKBob 25, Raptor59 [OP] and TJ_abuser like this.
  13. May 10, 2019 at 1:30 PM
    #13
    Raptor59

    Raptor59 [OP] Member

    Joined:
    May 8, 2019
    Member:
    #3167
    Messages:
    11
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2004 jeep rubicon
    How can I do that.
     
  14. May 10, 2019 at 2:51 PM
    #14
    Raptor59

    Raptor59 [OP] Member

    Joined:
    May 8, 2019
    Member:
    #3167
    Messages:
    11
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2004 jeep rubicon
    So that means another ECM? That would mean the one I ordered was bad as well. I will give it a shot love my jeep.
     
  15. May 10, 2019 at 3:12 PM
    #15
    Awrench

    Awrench Well-Known Member

    Joined:
    May 12, 2018
    Member:
    #2303
    Messages:
    362
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    3 jeeps
    NO NO NO What is this need a PCM mantra?

    See your friendly local jeep dealer, all that is needed is a 'reboot' a 'reflash' reprogramming.

    suggest you remove the POS programmer before taking it in. Just say vehicle was stored with battery removed.

    Let us know outcome.
     
    Raptor59 [OP], JKBob 25 and TJ_abuser like this.
  16. May 10, 2019 at 4:55 PM
    #16
    Trainut 1949

    Trainut 1949 Member

    Joined:
    May 10, 2019
    Member:
    #3179
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    03 Rubicon
    03 Rubicon bought new; Metal cloaked 3.5"; 4.88 gears. Warn / Alloy front hubs; Banks Power Pack; self made rear bumper w/ swing away tire carrier
    I have the same problem following the battery disconnect to install the Banks stuff last week by my local shop. Thought it may have been a Banks issue at first, still not sure about that, will follow up next week with them. The shop spent an hour on the phone with Banks on Tuesday with more questions than answers.
    BUT, after taking it in to the dealer I bought the Jeep from and the service writer had a similar issue with his personal 03 Rubi. I asked them to reflash the ECM. He didn't think it would do any good and it turns out he was right, No change, CEL still on and the speedo is still dead.
    The service writer said he replaced the gauges with S-W and got a small module that mimicked the old speedo at 4 Wheel Parts locally (no longer available, he checked today) to tell the ECM that the speedo was there. He was sympathetic, having spent some $3000 plus dollars altogether chasing down a solution for his!
     
    Raptor59 [OP] likes this.
  17. May 10, 2019 at 7:24 PM
    #17
    JKBob 25

    JKBob 25 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 22, 2017
    Member:
    #1197
    Messages:
    3,148
    Gender:
    Male
    First Name:
    Bob
    Jersey Shore, NJ
    Vehicle:
    2016 JK Wrangler Sport
    2" Superlift kit. 315/ 70/17.
    Holy crap.....a third member with the same issue. I hope this isn't becoming a epidemic. Is there a shot for this issue? o_O.

    Welcome @Trainut 1949 . And thanks for posting up. I'm subbed.
     
  18. May 10, 2019 at 8:06 PM
    #18
    Trainut 1949

    Trainut 1949 Member

    Joined:
    May 10, 2019
    Member:
    #3179
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    03 Rubicon
    03 Rubicon bought new; Metal cloaked 3.5"; 4.88 gears. Warn / Alloy front hubs; Banks Power Pack; self made rear bumper w/ swing away tire carrier
    Thank you, found this thread on a search for the p1692 code, ROF also has a thread going on this.Tigman is on it too.
    The service writer said he thinks these problems are related to ageing wiring as well as us tinkerers fooling around. Also said no factory parts available now, only aftermarket ECMs and recycled speedo units. Maybe this will force us to do the
    Syked ECU Tuning Software (for 97-04 TJs)
    thing. From the Wrangler TJ forum.
     
  19. May 10, 2019 at 8:08 PM
    #19
    TJ_abuser

    TJ_abuser Well-Known Member

    Joined:
    Sep 18, 2018
    Member:
    #2590
    Messages:
    826
    First Name:
    Todd
    Vehicle:
    2005 jeep unlimited
    2 inch lift, bumper and winch 33" mud claw
    Being a TJ/LJ owner these posts scare me more than surgery geeeez
     
    Last edited: May 11, 2019
    JKBob 25 likes this.
  20. May 10, 2019 at 8:09 PM
    #20
    TJ_abuser

    TJ_abuser Well-Known Member

    Joined:
    Sep 18, 2018
    Member:
    #2590
    Messages:
    826
    First Name:
    Todd
    Vehicle:
    2005 jeep unlimited
    2 inch lift, bumper and winch 33" mud claw
    Dear lord baby Jesus please don't let my LJ have this problem.
     
To Top